Navigácia

  • Čítame pre radosť

    Naša ZŠ s MŠ sa úspešne zapojila do rozvojového projektu „Čítame pre radosť“, ktoré vyhlásilo MŠVVaŠ SR. Účelom výzvy je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia  u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice.

    Naše triedne knižnice sme obohatili o množstvo kníh, ktoré žiakom urobili skutočnú radosť. Pestrosť a kvalita knižnej ponuky pomôže pri rozvíjaní čitateľskej gramotnosti, zručnosti, obohatení slovnej zásoby a tiež detskej fantázie a predstavivosti. Knihy budeme využívať nielen na vyučovaní, no aj počas prestávok a vo voľnom čase.

    Tak s chuťou a nedočkavosťou štartujeme do knižného objavovania a bádania.

    PaedDr. A. Lipková

  • Detský čin roka

    Poďakovanie patrí našej Natálke za účasť v celoslovenskom projekte „Detský čin roka“, ktorý sa konal pod záštitou prezidentky SR pani Zuzany Čaputovej a pod záštitou Ministerstva školstvo, vedy, výskumu a športu SR. Bola ocenená knihou a diplomom od organizátorov projektu.

    Aj naša škola jej ďakuje za láskavé srdiečko, ktoré aspoň malou čiastkou prispelo k zlepšeniu nášho sveta.

    Natálka, sme na Teba hrdí!  

    PaedDr. A. Lipková      

  • Dobrovoľníctvo ako cesta k angažovanosti

    13.2.2024 nás navštívili dámy z Prešovského dobrovoľníckeho centra, ktoré pre nás pripravili interaktívny workshop. Spolu sme diskutovali o význame dobrovoľníctva, jeho pozitívnych vplyvoch na spoločnosť a o tom, ako môžu aj malé gestá priniesť veľké zmeny. 

    V rámci workshope sme riešili otázky ako: Ako môže jednotlivec prispieť k dobrovoľníctvu? Aké projekty by mohli naši žiaci spustiť vo svojej škole a komunite? Ako môže naša škola získať ocenenie Angažovaná škola. 

    Vďaka všetkým, ktorí sa zúčastnili, a tešíme sa na to, ako sa naša škola bude ďalej angažovať v prospech nášho okolia!

    Stretnutie dobrovoľníkov z 2.stupňa bude v piatok - 16.2.2024 cez veľkú prestávku.

    Mgr.J. Pališčáková 

  • Karneval MŠ

  • Zber použitého oleja

    Chránime prírodu aj vďaka vám!

    Zapojte sa a použitý olej prineste do hnedej plastovej nádoby v areáli školy. Ďakujeme!

  • Výnimočný týždeň

    Týždeň manželstva a rodičovstva, Valentínsky deň i začiatok pôstneho obdobia. Žiaci na hodine Techniky vyrobili  obrázky z dreva a pôstny panel  s miniscénou Božieho hrobu. Valentínska pošta dnes putovala a hľadala aj svojich adresátov. Prajeme vám veľa lásky a porozumenia, nielen v tieto dni, ale po celý rok .

  • Karneval ZŠ

    Fašiangy - symbol zábavy, hodovania a veselosti. Fašiangové obdobie sa začína už v čase od Troch kráľov a trvá do Popolcovej stredy. Je v podstate obdobím prechodu od zimy k jari. Fašiangy tiež označovali obdobie, ktoré ukončovalo priadky a za ktorým nasledovalo tkanie. Ľudia sa obliekali do masiek, ktoré okrem zábavnej funkcie mali aj ochranný význam. Mali chrániť proti pôsobeniu negatívnych síl či zabezpečiť úrodný rok. Fašiangy sa oslavovali hravosťou. Prejavom tejto hravosti sú aj karnevalové masky. A my sme ich v piatok, 2. februára, s radosťou privítali. Videli sme krásne kreatívne masky, zasúťažili sme si a zabavili sme sa. Zvolili sme si kráľa a kráľovnú karnevalu a k dispozícii bol školský bufet a chrumkavý popcorn.
    Srdečná vďaka patrí všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na uskutočnení tohtoročného karnevalu.
    Ďakujeme maskám a tvorivým rodičom, ktorí pomáhali masky vytvoriť, Rade rodičov za finančný príspevok na odmeny pre masky, našim deviatakom, ktorí pomáhali organizovať tento karneval a sponzorom, ktorí svojimi vecnými cenami prispeli do tomboly (kaderníctvo Jarka, Dianka Oravcová, firma Empíria, Spojená škola Masarykova, pani Lazorčáková).

    Ďakujeme!!!

  • Hovorme o jedle - ocenenia

    Alexander Petrila, žiak 2. ročníka, si v decembri prevzal cenu za najlepšie výtvarné spracovanie vo svojej kategórii na tému Ovocie. Slávnostné vyhodnotenie výsledkov XI. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory s názvom Hovorme o jedle sa konalo v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave, kde boli pozvaní ocenení žiaci a pedagógovia, ktorí žiakov viedli pri realizácii ocenených prác. Ďakujeme pani učiteľke Štofaníkovej za jej odborné vedenie. 

    Škola za aktívnu účasť a realizáciu rôznych aktivít počas trvania projektu získala strieborné pásmo v celkovom hodnotení. 

    Srdečne všetkým ďakujeme!

  • Zahraničná spolupráca

    Vianočné pozdravy sa dnes veľmi často posielajú elektronicky alebo virtuálne. My sme však nadviazali spoluprácu so školou vo Francúzsku a vianočné pozdravy sme si navzájom poslali poštou. Žiaci pohľadnice vyrábali a následne v anglickom jazyku dotvorili text nielen o Vianociach a našich tradíciách, ale aj o sebe. Je to milá pozornosť, ktorá poteší. Dúfame, že v tejto spolupráci budeme pokračovať aj naďalej.

    Mgr. J. Pališčáková

  • OZNAM

    Oznamujeme Vám, že so súhlasom zriaďovateľa školy obcou Tulčík, po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Prešove, platnou legislatívou, vnútornými predpismi a pravidlami na zabezpečenie bezpečnej prevádzky školy z dôvodu nárastu respiračných ochorení žiakov základnej školy prerušujeme prevádzku  Základnej školy s materskou školou v Tulčíku v  piatok  22. 12. 2023.

    Žiaci budú automaticky vyhlásení zo stravovania v ŠJ.

    Výchovno-vzdelávací proces bude pokračovať 08. 01.2024.

    Želáme Vám pokojné a požehnané sviatky!

    Vedenie školy

  • OZNAM

    Oznamujeme Vám, že so súhlasom zriaďovateľa školy obcou Tulčík, po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Prešove, platnou legislatívou, vnútornými predpismi a pravidlami na zabezpečenie bezpečnej prevádzky školy z dôvodu prudkého nárastu respiračných ochorení detí materskej školy prerušujeme prevádzku Elokovaného pracoviska pri Základnej škole s materskou školou v Tulčíku v dňoch od pondelka 18. 12. 2023 do piatka 22. 12. 2023.

    Posteľnú bielizeň si môžete vyzdvihnúť v materskej škole pri Obecnom úrade v dňoch 15.12.2023 a 18.12.2023.

    Výchovno-vzdelávací proces bude pokračovať 08. 01.2024.

     

    Želáme Vám pokojné a požehnané sviatky!

     

    Mgr. Monika Dragoňová,

    riaditeľka

  • Vianočná akadémia

  • Deň sv. Mikuláša

    Svätý Mikuláš bol biskupom v Myre. Patrí k svätým, ktorí sú uctievaní po celom svete. Svedčia o tom mnohé kostoly a oltáre postavené na jeho česť. Narodil sa pravdepodobne v Patare v Lýcii (Malá Ázia). V meste Myra, ktoré ležalo neďaleko mora, sa stal biskupom. Bol známy vďaka svojej mimoriadnej zbožnosti, nadšeniu a zázrakom. Zomrel v Myre. Pochovali ho v biskupskej katedrále. Doma dostal dobrú výchovu. Hovorí sa, že v stredu a piatok jedol iba raz, aj to až večer. Rodičia zomreli, keď bol ešte mladým mužom. Po sebe však zanechali taký majetok, že sa Mikuláš nemusel báť o svoje živobytie. On sa však rozhodol všetko venovať chudobným. A tu sa spomína azda najznámejšia príhoda z jeho života.

    Jeden občan Patary prišiel o všetky svoje peniaze. Mal tri dcéry. No nemohol ich vydať, pretože nemal pre ne veno. Mikuláš sa to dozvedel, a tak zobral mešec zlata a v noci pod rúškom tmy ho dal mužovi do okna. Malo to byť na veno najstaršej dcéry. To sa opakovalo druhý aj tretí raz, zakaždým pre ďalšiu dcéru. Muž ho na tretí raz spozoroval a bol mu veľmi vďačný.

    Za čias prenasledovania kresťanov, začiatkom 4. storočia, bol Mikuláš ustanovený za biskupa v Myre. Pretože bol veľmi horlivý, aj jeho chytili, mučili a hodili do väzenia. Potom však prišiel cisár Konštantín a jeho slávny Milánsky edikt, vďaka ktorému boli kresťanskí väzni – teda aj sv. Mikuláš – prepustení na slobodu. Vrátil sa do Myry a pokračoval vo svojej práci.

    Zomrel v pokročilom veku a životopisy jednomyseľne tvrdia, že bol pochovaný vo svojom biskupskom sídle Myra. V roku 1087 boli pozostatky sv. Mikuláša prenesené do talianskeho prístavného mesta Bari. Za čias cisára Justiniána bol aj v Konštantínopole postavený chrám na počesť sv. Mikuláša. Jeho sviatok si uctievali v celom vtedajšom známom kresťanskom svete. 

    Dnes sme si tento sviatok pripomenuli aj v našej škole. 

    Zdroj: internet

  • Finančná gramotnosť

    Žiaci v našej škole si vyskúšali, akí sú šikovní v oblasti finančnej gramotnosti. Starší žiaci začali s prevádzkou dočasného školského bufetu. Niektorí nakupovali, iní predávali a v závere urobili inventúru. Na hodinách matematiky žiaci 1.stupňa rozprávali o šetrení peňazí na vysnívanú vec, hrali sme sa na obchod nielen v triede, ale s radosťou nakupovali aj v školskom bufete.

    Počas celého školského roka budeme ďalej pokračovať v riešení úloh, ktoré budú zlepšovať finančnú gramotnosť žiakov.

  • Vianočná výzva

    Zo srdca Vám všetkým ďakujeme!

  • Svätenie adventných vencov

    Čo znamená advent?

    Slovo advent pochádza z latinského „adventus" a znamená príchod. Symbolom adventného obdobia, ktoré trvá štyri týždne, je adventný veniec so štyrmi sviecami. Je to symbolom víťazstva a večného života. Tie sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. 

    Prvá sviečka sa zapaľuje na prvú adventnú „železnú“ nedeľu, jej názov je Nádej.

    Druhá sviečka  sa zapaľuje na druhú adventnú „bronzovú“ nedeľu, jej názov je Mier.

    Tretia sviečka sa zapaľuje na tretiu adventnú „striebornú“ nedeľu, jej názov je Radosť.

    Štvrtá sviečka sa zapaľuje na štvrtú adventnú „zlatú“ nedeľu, jej názov je Láska.

    Dnes nám pán farár posvätil naše adventné vence a spoločne sa tešíme na príchod Vianoc.

  • Okresné kolo technickej olympiády

    Dňa 23.11.2023 sa v Prešove v ZŠ Sibírska uskutočnilo okresné kolo technickej olympiády.
    Našu školu reprezentovali žiačky 9.ročníka, O. Lejková a D. Hojsáková, v kategórii A a žiačka 7. ročníka, D. Oravcová, v kategórii B.

    Súťaž pozostávala z dvoch častí, z teoretickej a praktickej, v ktorej museli žiaci preukázať nielen svoje vedomosti
    ale aj technickú zručnosť pri zhotovovaní finálneho výrobku. V kategórii B súťažilo dvanásť
    súťažiacich. Dianka získala krásne 1. miesto. Našu školu bude reprezentovať v krajskom kole dňa 7.2.2024.
    Žiačkám ďakujeme za reprezentáciu školy a Dianke srdečne blahoželáme. Držíme prsty v krajskom kole!

  • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

    Slovná zásoba, gramatika, používanie jazyka, čítanie a počúvanie s porozumením, ústna komunikácia a tvorba príbehu, to všetko je súčasťou olympiády v anglickom jazyku. Tohto roku sa zapojilo 17 žiakov a tú sú výsledky:

    Kategória 1A:

    1.miesto- A.Humeňanská (7.roč.)

    2.miesto - A.Lekjová (7.roč.)

    3.miesto- D.Hromjáková, S Tomáš (6.roč.)

    Kategória 1B:

    1.miesto- D.R.Kenderová (9.roč.)

    2.miesto - J. Pankuch (8.roč.)

    3.miesto- N.Mihalík (8.roč.), T.Sabol. (9.roč.)

    Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole v januári!

  • Projekt - Budujeme klimatické záhrady

    Naša škola je zapojená do programu “Školské klimatické záhrady“. Žiaci od septembra pracovali na návrhoch a plánoch. Spoločne sa nám začiatkom novembra podarilo vysadiť 50 drevín – prevažne ovocné kríky a stromy
    (egreše, černice, drieň, dulu, jablone, jostu, liesky, maliny, mirabelku, muchovníky, pajazmíny, ríbezle,
    zemolezy). Do záhonov pribudla čemerica, echinacea, a astra novobelgická. Dúfame, že sa rastlinkám bude dariť. Tešíme sa, že nám skrášlia školský dvor, o pár rokov prinesú sladké plody a prispejú k zmierneniu dopadov klimatickej zmeny. S ďalšími aktivitami pokračujeme na jar.

    Mgr. Ľ. Štofaníková

  • Pozvánka na kasting

    Tulčícke ochotnícke divadlo pozýva žiakov 2. stupňa na stretnutie. Bližšie informácie v pozvánke.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Tulčík
    Tulčík 116, 082 13 Tulčík
  • +421 51 77 89 829 ZŠ
    +421 910 541 092 MŠ
    +421 911 389 117 ŠJ
    +421 903 989 010 Predškoláci
    +421 948 258 745 Riaditeľstvo ZŠsMŠ

Fotogaléria