Navigácia

  • Poznávacia exkurzia v Prešove

    Dňa 17.10.2023  žiaci 2. - 4. ročníka navštívili Vlastivedné múzeum v Prešove. Cieľom exkurzie bolo osvojovanie si vlastivedného učiva zážitkovou formou. Aj keď jesenné slniečko nehrialo príliš intenzívne, žiaci si predsa len odniesli hrejivé pocity, ktoré im navodila detská knižnica Slniečko.

  • Svetový deň hospodárskych zvierat

    Tento deň je pripomínaný od roku 1983, kedy ho vyhlásilo Reformné hnutie za hospodárske zvieratá (Farm Animal Reform Movement, FARM). Tento dátum bol zvolený ako odkaz na osobnosť Mahátmu Gándhího (nar. 2. októbra 1869), ktorý sa za záujmy zvierat zasadzoval.

    Žiači 2.ročníka si tento deň pripomenuli malou exkurziou.

  • Biela pastelka - poďakovanie

    Vážená pani riaditeľka, vážený pán riaditeľ,
    milí dobrovoľníci, žiaci a študenti,

    ďakujeme Vám za pomoc a spoluprácu pri celoslovenskej verejnej zbierke Biela pastelka 2023.

    Aj vďaka Vášmu nasadeniu a ochote sa nám podarilo v Prešovskom kraji vyzbierať nádhernú sumu 36 291,02 €!

    Dobrovoľníci z Vašej školy vyzbierali sumu: 58,69 €

    ĎAKUJEME!

    Výnos verejnej zbierky Biela pastelka je určený na pomoc tým, ktorí stratili zrak a snažia sa s touto ťažkou situáciou vyrovnať. Svojím zapojením ste tak priamo pomohli ľuďom so zrakovým postihnutím, ktorí žijú vo Vašom meste, okrese či kraji. Poďakovanie patrí v prvom rade Vám, milí žiaci, študenti a učitelia, ktorí ste sa
    rozhodli zapojiť do Bielej pastelky a aktívne ste oslovovali darcov na Vašej škole či v uliciach. Veríme, že to pre Vás bola zaujímavá skúsenosť. Ďakujeme aj vedeniu Vašej školy za podporu, spoluprácu a pomoc s koordináciou zbierky.

    V mene zrakovo postihnutých spoluobčanov Vám ďakujeme a prajeme veľa dobrého do ďalších dní.

    (cit. z listu od Únie nevidiacich)

  • Európsky týždeň športu

    Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Aj my sa už pravidelne zapájame do tejto populárnej aktivity. Hlavnou témou je výstižné „#BeActive“ – činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Stačí si zacvičiť a rozhýbať sa! Počasie nám prialo a naši žiaci športovali nielen v telocvični, ale aj v triedach, na chodbe počas prestávok, multifunkčnom, či školskom ihrisku. Vyhodnotili sme si najaktívnejších jednotlivcov, ale pochvala patrí všetkým, ktorí sa hýbu pravidelne.

    Oceňujeme aj žiakov, ktorí do školy prídu pešo alebo na bicykli s prilbou na hlave. Len pravidelným pohybom budeme zdravší, silnejší a obratnejší. Športu zdar!

    Mgr. J. Pališčáková

  • Európsky deň jazykov

    V dňoch 26.- 27.9.2023 sme oslávili Európsky deň jazykov. Uskutočnili sme výstavu cudzojazyčných kníh a slovníkov, zúčastnili sme interaktívnych celoslovenských workshopov v slovenskom a talianskom jazyku. Na hodine nemeckého jazyka žiaci 7. ročníka vytvárali kreatívne tričká rôznych európskych štátov. Na hodine anglického jazyka žiaci hláskovali, hrali interaktívne hry a tvorili dialógy.

    Tešíme sa aj nabudúce!

  • Deň mlieka v MŠ

  • Krásy východného Slovenska

    Vo štvrtok, 21.9., sa naši žiaci 2. stupňa vybrali hľadať poklady východného Slovenska. Objavovali krásy Pieninského národného parku a hľadali najnižší bod Slovenska - Klin nad Bodrogom.

    Jedna výprava sa vybrala autobusom na sever, druhá vlakom na juh. Krásne počasie prialo a všetci si urobili turistickú vychádzku popri rieke Dunajec na severe a rieke Bodrog na juhu. Okrem príjemnej prechádzky navštívili Múzeum v Červenom kláštore, plavili sa na pltiach, videli gotický kostolík i vyhliadkovú vežu. Príjemne unavení a plní zážitkov sa šťastlivo vrátili domov.

    Tešíme sa na ďalšie výpravy!

  • Zbierka Biela pastelka

    Podporiť nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom verejnej zbierky Biela pastelka môžete aj v našej škole v piatok 22. septembra 2023.

    Vopred ďakujeme !

  • Zber textilu

  • Beseda s Maticou slovenskou

    Matica slovenská je celonárodná slovenská kultúrna ustanovizeň so sídlom v Martine. Podieľa sa na rozvoji slovenskej vedy, kultúry, umenia i školstva a všetkých foriem duchovného a spoločenského života. Pravidelne organizuje konferencie, semináre, rôzne prednášky a besedy. Zaujímavú besedu zažili aj žiaci 8. a 9. ročníka našej školy. Svojou návštevou nás poctili členovia tejto významnej inštitúcie. Pútavý výklad žiakom ponúkol JUDr. Marián Gešper, súčasný predseda Matice slovenskej. Žiakom predstavil Maticu slovenskú, jej cieľ, poslanie, oboznámil ich s významnými osobnosťami štúrovskej generácie a podobne. Sprevádzal ho Mgr. Martin Hajník, riaditeľ členského ústredia Matice slovenskej v Martine a Ing. Janka Šoltésová, predsedníčka Matice slovenskej v Tulčíku. Ďakujeme za vzácnu návštevu a za množstvo cenných informácií.

    Mgr. D. Chrobáková

  • Medzinárodný deň čokolády

    Medzinárodný deň čokolády sa na Slovensku podobne, ako Deň priateľstva, oslavuje každoročne v ten istý dátum. A to konkrétne 13. septembra, kedy sa oslavuje aj Deň pozitívneho myslenia.

    My sme ho spoločne oslávili v škole. Uvarili, ozdobili a napokon ochutnali našu obľúbenú pochúťku. 

    História Medzinárodného dňa čokolády sa viaže k dátumu, kedy sa narodil Milton S. Hershey. Tento človek sa totižto považuje za priekopníka čokolády. Je to z toho dôvodu, že sa mu podarilo urobiť z dovtedy luxusného tovaru masovo vyrábanú pochúťku. Jeho spoločnosť Hershey je navyše jedným z najväčších svetových producentov cukroviniek. Avšak presný rok, kedy sa tento medzinárodný deň začal oslavovať sa neeviduje. Známe je, že svetový deň čokolády, ktorý pripadá v USA na 7. júla, sa oslavuje od roku 2009. Samotná čokoláda má však bohatú históriu, ktorá siaha až do starovekých civilizácií, ako sú Mayovia a Aztékovia, ktorí vytvorili nápoje z kakaových bôbov a používali ich aj v rôznych náboženských a kultúrnych obradoch.

    Zaujímavostí spojených s Medzinárodným dňom čokolády je viacero. Jednou z nich je, že deň čokolády sa oslavuje niekoľkokrát do roka v rôznych prevedeniach. A to konkrétne:

    • 27. január – Medzinárodný deň čokoládových tort
    • 31. január – Medzinárodný deň horúcej čokolády
    • 26. jún – Medzinárodný deň čokoládového pudingu 
    • 7. júl – Svetový deň čokolády
    • 28. júl – Medzinárodný deň mliečnej čokolády
    • 28. október – Deň čokolády
    • 28. december – Deň čokoládových cukroviniek

    Okrem toho sa čokoláda spája s viacerými zaujímavosťami. Napríklad, aby ste vyrobili 450 gramov čokolády, potrebujete až 400 kakaových bôbov. Taktiež je veľmi zaujímavé, že čokoláda je jediná látka, ktorej teplota topenia je nižšia ako teplota ľudského tela. To znamená, že sa nám samovoľne dokáže rozpustiť na jazyku (zdroj: internet).

    Tak dobrú chuť, milí priatelia!

  • Účelové cvičenie

    Po teoretickej časti sme vo štvrtok absolvovali praktickú časť jesenného účelového cvičenia. Cieľom bol Kapušiansky hrad. Do Kapušian sme cestovali vlakom a po náučnom chodníku sme sa presunuli na hrad. Na informačných tabuliach si žiaci mohli prečítať o histórii hradu, o faune a flóre v okolí hradu. Po odpočinku a občerstvení na nádvorí hradu si žiaci pozreli exponáty v muzeálnej časti hradu a vystúpili aj na vežu. Po zelenej turistickej značke sme sa pešo popri prameni Kelemenka a hubárskej besiedke príjemne unavení všetci vrátili do Tulčíka.

    PaedDr. E. Mormáková

  • Didaktické hry

    Hrejivé lúče jesenného slniečka sprevádzali žiakov 1.stupňa našej školy  počas Didaktických hier v prírode. Ich cieľom bolo upevniť športovú zdatnosť a rozšíriť poznatky žiakov o flóre a faune blízkeho okolia. Precvičili si učivo z dopravnej výchovy, základy  poskytovanie prvej pomoci a branné zručnosti. Príjemná vychádzka, športovanie, ba aj návšteva  ZŠ v Demjate vyčarili úsmev na tvárach našich žiakov a pedagógov. Milo prekvapili hlavne prváci, ktorí turistickú vychádzku a všetky stanovené úlohy zvládli na výbornú. Všetkým zúčastneným žiakom patrí veľká pochvala.

    PaedDr. A. Lipková

  • Oznam vedúcej školskej jedálne

    Oznam vedúcej školskej jedálne

    Žiadame rodičov, aby nezabudli zaplatiť zálohovú platbu vo výške 20 eur a každomesačné režijné náklady vo výške 2 eurá (je možné zaplatiť režijné náklady na celý školský rok 20 eur)

  • Účty

    Účty

    Poplatky za MŠ a ŠKD v tomto roku sú ešte stále vo výške 10 eur, ktoré posielajte na účet školy:

    IBAN SK28 0200 0000 0016 4914 7853

     

    Poplatky v ŠJ:

    IBAN SK18 0200 0000 0016 3695 1156

  • Ponuka záujmových útvarov v školskom roku 2023/24

    Názov záujmového útvaru                        Zodpovedný vedúci ZÚ

    Šikovníček                                                Mgr. M. Kenderová

    Anglické všeličo                                        Mgr. J. Pališčáková

    Matematické všeličo                                 Mgr. M. Kenderová

    Spievanky                                                 PaedDr. E. Michalíková

    Relaxačný                                                Bc. M. Vaňová

    Športový 1                                                Mgr. I. Závadská

    Športový 2                                                Mgr. J. Pališčáková

    Hravá matematika                                    Mgr. M. Virbová

    Cvičenia zo SJL 9                                     Mgr. D. Chrobáková

    Cvičenia z MAT 9                                      PaedDr. E. Mormáková

    Tvorivé hry a zábavné aktivity                   Mgr. T. Mikitová

    Recitačno-dramatický                               Mgr. J. Štefaničová

    Matematika okolo nás                               PaedDr. E. Mormáková

    Čitateľský                                                  PaedDr. A. Lipková

    Informatický                                               Ing. S. Centeková

    Biologický                                                  Mgr. Ľ. Štofaníková

     

  • Zápis do ZUŠ

  • Začiatok školského roka

    Začiatok školského roka
    • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 - INFORMÁCIE
      • Milí rodičia a žiaci,

        slávnostné otvorenie nového školského roka sa uskutoční v pondelok 4.9.2023:

        8.00 h. - sv. omša v rímskokatolíckom kostole sv. Šimona a Júdu v Tulčíku,

        9.00 h - slávnostné otvorenie šk. roka na školskej chodbe

      • Vyučovanie podľa pokynov triednych učiteľov začína 05.09.2023.

      • Obed v školskej jedálni sa bude vydávať pre prihlásených žiakov od 05.09.2023.

      • ŠKD začína prevádzku od 05.09.2023. 

      • začína prevádzku od 04.09.2023

    Tešíme sa na Vás.

    Žiaci sa po slávnostnom otvorení presunú na krátko do tried so svojimi triednymi učiteľmi, kde dostanú rozvrh hodín a základné pokyny. 

     

  • Oznam

    Oznamujeme rodičom a žiakom školy, že potvrdzovanie žiadostí na prepravu a iných potvrdení bude prebiehať od 22.08.2023 do 25.08.2023 v čase od 8.00 hod. do 12.00 hod. Za porozumenie ďakujeme

  • Oznam vedúcej školskej jedálne

    Oznam vedúcej školskej jedálne

    Vedúca školskej jedálne žiada rodičov, ktorí chcú prihlásiť svoje deti na stravovanie v školskom roku 2023/2024, aby vypísané zápisné lístky doručili do školskej jedálne pri Základnej škole v Tulčíku do 30.08.2023 v čase od 8.00 hod. do 13.00 hod. prípadne do školskej schránky na školskej bráne. Za porozumenie ďakujeme. 

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Tulčík
    Tulčík 116, 082 13 Tulčík
  • +421 51 77 89 829 ZŠ
    +421 910 541 092 MŠ
    +421 911 389 117 ŠJ
    +421 903 989 010 Predškoláci
    +421 948 258 745 Riaditeľstvo ZŠsMŠ

Fotogaléria